Legal Design

Nog nooit gehoord van legal design of een visuele arbeidsovereenkomst? Dan wordt het hoog tijd! De juridische sector is bij uitstek gericht op het geschreven woord. Om zo min mogelijk aan het toeval over te laten, zijn door juristen opgestelde teksten vaak lang en wollig. En daardoor voor een leek onbegrijpelijk. Daar moet verandering in komen vinden wij.

Hoe? Door begrijpelijke teksten, eenvoudig woordgebruik en visuele elementen toe te voegen. Maar legal design is meer dan enkel een plaatje toevoegen. Het is een overkoepelend begrip, waaronder verschillende toepassingsmogelijkheden vallen. De eindgebruiker staat hierbij centraal. Juridisch advies is er namelijk niet voor juristen, maar voor jou of jouw bedrijf. Wel zo handig als je dan ook snapt wat je afspreekt, toch?

Zij gingen jou voor

Visuele arbeidsovereenkomsten

De toepassing van legal design op arbeidsovereenkomsten, wordt ook wel een visuele arbeidsovereenkomst genoemd. Laten wij daar nou net in gespecialiseerd zijn. Inmiddels is het begrip ‘visuele arbeidsovereenkomst’ steeds bekender aan het worden bij HR. Maar ook toen dit nog niet het geval was, waren wij al aan het ‘pionieren’ op dit gebied. We hebben dus ruime ervaring en verschillende mogelijkheden ontwikkeld. Passend bij jou en je bedrijfscultuur. 

We snappen ook dat je misschien nog een aantal vragen hebt, zoals:

Op al deze vragen (en meer) kunnen wij een passend en persoonlijk antwoord geven. Neem dus gerust vrijblijvend contact met ons op.

Druk op de afbeelding om naar de volgende bladzijde te gaan

Nieuwsgierig geworden en klaar voor vernieuwing?

Liever zelf aan de slag?

Dat kan! Met de kant- en klare templates van MeesterRecht.nl kun je nu ook zelf een visuele arbeidsovereenkomst maken. Zie het als een soort kleurplaat voor HR. Wij hebben de lijntjes voor je getrokken, jij hoeft de vakjes alleen nog maar in te kleuren. Wil je helemaal losgaan? Dat kan natuurlijk ook. Je kunt alles in de template zelf aanpassen: van kleuren tot lettertype, van logo tot afbeeldingen. Gebruik de template als startpunt van jouw fantasie en laat je creatieve brein de vrije loop!

En de juridische inhoud dan? Ook daar hebben we aan gedacht voor je. Je kunt kiezen tussen een basic template of een all-in template. De basic template bevat de onderwerpen die in een arbeidsovereenkomst moeten staan. De all-in template bevat eveneens de juridische inhoud hiervan. Zo ben je óók juridisch in één keer klaar. Al kan het nooit kwaad om specifieke afspraken juridisch te laten toetsen. Ook daar zijn wij voor. Niets houdt je nu meer tegen om over te stappen op arbeidsovereenkomst van deze tijd.

Visueel personeelshandboek

Wat is een visuele arbeidsovereenkomst zonder visueel personeelshandboek? Een gemiste kans! Eenheid en duidelijkheid in HR-strategie en personeelsbeleid is key. Je wil niet dat werknemers alsnog een dik personeelshandboek moeten doorjakkeren om te begrijpen wat er van ze verwacht wordt (en wat ze van jou mogen verwachten).

Daarom bieden wij ook visuele personeelshandboeken aan, zodat jouw pakket aan arbeidsvoorwaarden in een klap compleet én duidelijk is.

2022-07-bastiaan-22

Meest gestelde vragen:

Nee, maar wel retehandig en haast onmisbaar. Op grond van de Wet Transparante en Voorspelbare Arbeidsvoorwaarden (per 1 augustus 2022) ben je als werkgever verplicht om bepaalde informatie aan werknemers te verschaffen (bijv. over de geldende opzegtermijnen, functie-inhoud, vakantiedagen, werktijden etc.). Het is zonde om dit steeds opnieuw in de arbeidsovereenkomst op te nemen, terwijl dit ook in een document kan dat voor iedereen geldt, zoals het personeelshandboek.

Ja en nee. Bepaalde informatie ben je wettelijk verplicht om te verstrekken. Maar het personeelshandboek biedt ook een kans om jouw beleid als werkgever uit te dragen. Laat zien waar je voor staat, wat jullie kenwaarden zijn en hoe je omgaat met gevoelige onderwerpen als ongewenst (seksueel) gedrag. Niet geheel onbelangrijk.

Dat bepaal jij! Natuurlijk moet je aan bepaalde wettelijke vereisten voldoen, maar er is genoeg ruimte om zelf te bepalen wat jij wilt delen met je werknemers. Je kunt het dus zo kort of lang maken als je zelf wilt.

Neem vrijblijvend contact op.

Meer weten of heb je een andere vraag? Neem dan contact op

MeesterRecht.nl biedt begrijpelijk en toegankelijk juridisch advies voor werkgevers én werknemers.

Volg ons